Even voorstellen - Dig Hage

Als puber van 12 jaar was ik samen met een schoolvriendje al sterk geïnteresseerd in de modelvliegerij en toen al het eerste lijnbestuurde modelletje aangeschaft. Na een technische opleiding te hebben gevolgd spitste de aandacht zich meer toe op het stichten van een gezinnetje maar naar verloop van tijd stak het modelvirus toch weer de kop op.

In de 70’er jaren een radio bestuurd model aangeschaft en na een korte periode waarin de sportvisserij met een speedkruiser even meer tijd kostte, toch weer verder gegaan in de modelvliegerij. Waar we eerst bij een boer in de wei vlogen, in 1991 toch lid geworden van de RMVC Alouette en sinds 1993 onafgebroken bestuurslid. Door mijn werk bij Rijkswaterstaat en de ervaring die ik daarbij heb opgedaan, heb ik de voorbije jaren kunnen gebruiken om de belangen van de vereniging goed te kunnen dienen en nog steeds worden we met zaken geconfronteerd waarop we alert moeten zijn op  het voortbestaan van onze vereniging. Een goede verstandhouding en overleg met de lokale overheden zijn daarbij van essentieel belang.

In de loop der jaren heb ik tal van leden het modelvliegen kunnen leren en nog steeds vind ik het leuk om anderen deze vaardigheid bij te brengen. Niet alleen de kunst van het vliegen wordt hierbij overgebracht maar zeker ook het veiligheidsaspect is een belangrijk onderdeel van de educatie. Door de mogelijkheid om thuis op een simulator te vliegen merk ik wel dat het leren modelvliegen sneller gaat, dan dat dit vroeger het geval was. Een pluspunt van de huidige tijd.

Inmiddels hebben de Cox en Fox motortjes van weleer plaats gemaakt voor het grotere werk zoals de Extra 260 en Sbach met een spanwijdte van 2,20 meter en bezinemotoren van 55 cc. maar ook een klein speedkistje voor het pylonvliegen geven mij nog steeds veel voldoening voor deze prachtige hobby.

Dig Hage